Кажан

Кажан

     Кажани це дивовижні ссавці, що опанували мистецтво польоту. Тіло кажана покрите шерстю, що завжди має більш світлий відтінок на черевці. Довжина тіла 100 мм; розмах крил 20 см; маса 100 г. Хвіст і передні кінцівки кажана дуже добре розвинені. Великий палець передньої кінцівки закінчується гачкуватим пазуром, а інші (досить довгі) пальці підтримують перетинки крил, що розташовані з боків. Очі дуже маленькі. Зубів від 20 до 25. Кажани літають за допомогою перетинчастих крил, що рухаються синхронно із задніми кінцівками.
     Кажани – комахоїдні, плодоїдні й нектароїдні ссавці. Майже всі кажани комахоїдні, але в кожного свої переваги: хто любить мошок і метеликів, хто – жучків і павучків, хто ловить метеликів, а хтось ласує деревними личинками. Найчастіше кажани хапають здобич у польоті, наздоганяючи комах у повітрі; їдять вони також на льоту.
     У більшості кажанів є свої території, де вони полюють, часто літаючи тим самим маршрутом. Знаходити здобич їм допомагають прекрасно розвинені нюх, слух і здатність до ехолокації – дивовижний і досконалий дарунок природи. Носом або ротом вони видають нечутні для людини звуки в ультразвуковому діапазоні частот. Їхні хвилі, відбиваючись від предметів, повертаються, немов відлуння. Вловлюючи такі сигнали, кажани орієнтуються в просторі й визначають розміри, місцезнаходження й щільність предметів, що їх оточують.
     Кажани ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять, повиснувши донизу головою. Гнізд кажани не в'ють. Більшість з них живе групами. Узимку миші влаштовуються для сплячки в затишних місцях, а в теплий сезон укриваються для спарювання й вигодовування дитинчат. Кажани найчастіше живуть у печерах, занедбаних шахтах, ущелинах й у дуплах дерев. Восени кажани постійно їдять, запасаючи жир на зиму, а спати влаштовуються у жовтні або листопаді, залежно від температури та наявності корму. Миші збираються групами й сплять, повиснувши униз головою й укрившись крильми.
     Прокинувшись від зимового сну, самець відразу шукає собі самку, і незабаром самки (іноді – тисячами) збираються в колонії для виведення на світ й вигодовування дитинчат. Кажани приносять потомство раз на рік. На світ з'являється тільки одне маля. Воно практично безпомічне, але при народженні має вагу, що дорівнює половині ваги матері. Матері вчать своїх дітей літати й полювати. Дитинча вважається дозрілим у віці 4 місяців, хоча шерсть ще не відросла повністю. Повна зрілість наступить тільки через 2 роки.
     Живуть кажани від 5 до 10 років, зрідка доживаючи до 20. Літають вони на досить далекі відстані – іноді за день їм доводиться долати до 50 км.

Друзі нашого села