Пацюк

Пацюк

     Тулуб в пацюка щільний, морда тупа й широка, вуха короткі. Забарвлення верху змінюється від світло–рудуватого до темного вохристо–бурого. Черево білувате, основа волосся темна. Хутряний покрив самців грубіше, ніж у самок. Зимове хутро в 1,3 – 1,4 рази густіше літнього. Молоді пацюки, як правило, більш сірі, ніж дорослі, і з віком рудіють. Вага дорослої особини: самець 300–520 г, самка 250–300 г; довжина тіла 18–27 см, довжина хвоста становить приблизно 80 % від довжини тіла. На передніх лапах розташовано 4 пальці, на задніх – 5 пальців. Пазурі слабко вигнуті, відносно довгі. Зір: бачать відтінки сірого, нечутливі до червоного світла, помічають рух на відстані 9 м.
     Поширений майже по всьому світі, в Україні головним чином у лісолуговій і степових зонах, а також у морських портах і річкових пристанях.
     Слідом за людиною розселилися дуже широко. Спосіб життя пацюка звичайний – він мешканець будинків і господарських будівель. Пацюки добре плавають і пірнають. Для пацюків, що живуть у води, водоймища служать джерелом корму, притулком від ворогів і середовищем для пересування. Сірі пацюки добре пристосовані до риття й звичайно живуть у норах, у яких проводять значну частину доби. У низов'ях рік живуть у дуплах або будують прості гнізда з гілок. Ведуть як одиночний, так і груповий спосіб життя.
     Сірі пацюки активні переважно в темний час доби. Загальна тривалість активності 9 – 11 годин на добу.
     Харчується різноманітною, але переважно тваринною й у меншому ступені рослинною їжею. У дикій природі на першому місці серед тваринних кормів знаходиться риба й земноводні. Активно полюють на дрібних гризунів, комахоїдних, руйнують гнізда птахів. Сірі пацюки, що живуть по берегах незамерзаючих водойм, цілий рік харчуються морськими викидами. Пацюк годується також зерном на полях, насінням, пагонами диких рослин і т.п. Можуть запасати корм.
     Вагітність у пацюків триває 23 дні й наступає 3 рази в рік. Відзначено 2 піки розмноження: весняний й осінній. В одному посліді буває 5–9 щурят, мати годує їх до 3–х тижнів. Середня вага немовляти 6 г, очі відкриваються на 14–27 день. Статева зрілість наступає у 50–60 днів. Тривалість життя – від 2 до 6 років, у природі 6 місяців. Самки живуть довше, ніж самці.
     Видатні інтелектуальні здатності пацюків відомі здавна, але вони не здобули їм популярності, а навпаки, ще більше збільшили той майже марновірний жах, що виникає перед пацюками у звичайної людини. Зафіксовано випадки нападу пацюків на людей, для дітей вони можуть бути особливо небезпечними. Укус пацюків досить хворобливий.
     Господарським угіддям сірі пацюки завдають величезної шкоди. Вони псують харчові продукти, шкодять зерновим і баштанним культурам. А також пацюки крадуть курчат, знищують яйця й псують будівлі. Пацюки є носіями збудників багатьох захворювань.

Друзі нашого села