Їжак

Їжак

     Їжаки – ссавці невеликих розмірів, що харчуються комахами. Вага від 600 до 1230 г залежно від пори року. Розмір тіла до 30 см, довжина хвоста 20–39 мм. На лапах 5 пальців, всі пальці озброєні кігтями. Очі круглі і маленькі, зовнішні вушні раковини невеликі – до 3,5 см. Самець більший за самку. Морда у їжака подовжена, зазвичай закінчується невеликим хоботком. На верхній щелепі у їжака знаходиться 20 дрібних гострих зубів, на ніжній – 16. Волосяний покрив зазвичай короткий, м'який; тіло покрите колючками. Довжина голок 2,5–3,5 см. У дорослих їжаків їх 5000–6000, у молодих – всього 3000. У шкірі є сальні, примітивні потові і специфічні залози. Кількість сосків – від 2 до 12.
     Вороги – хижі птахи (сови), борсуки, тхори та інші з ряду куниць. Часто їжак живе декілька років у одному і тому ж гнізді. Він веде наземний і підземний спосіб життя, активний в нічний час доби (близько 6 годин). При орієнтації на місцевості та полюванні користується нюхом. Харчується їжак в основному комахами (жуками, щипавками) та їх личинками, слимаками, равликами, дощовими черв'яками. Їжак дуже ненажерливий, особливо після сплячки, – за ніч може з'їсти корму, який рівний 1/3 його ваги.
     Самці агресивно захищають один від одного індивідуальні кормові ділянки. Площі ділянок у самців складають від 7 до 39 га, у самок – від 6,9 до 10 га. Для відпочинку самці використовують природні укриття. Гніздо (з листя, моху, сіна і гілочок) будує тільки на зимівлю. З настанням заморозків (нижче 10 °C), накопичивши жирові запаси, їжак закупорює вхід в нору і впадає в сплячку. Сплячка триває з вересня по березень–квітень. За сплячку їжак втрачає до 35% своєї ваги. Тому, щоб добре перезимувати, їжак повинен важити не менше 600 гр., інакше він загине під час сплячки.
     Розмноження: за рік їжачиха приносить послід тільки один раз. Виводкове гніздо завдовжки 20–30 см, шириною 15–20 см, розташовується в чагарнику, під купиною, в скелях або під колодами. Зсередини гніздо вистилається сухим листям, травою або гілочками. Вагітність триває 35–37 днів. Потомство: у одному посліді 3–8 дитинчат. Маленькі їжачки народжуються голими і сліпими. Очі у них розплющуються на 12 день. Статевої зрілості досягають у віці 12 місяців. Живуть їжаки в природі 3–5 років, в неволі до 8–10 років.

Друзі нашого села