Сойка

Сойка

     Сойка по своїй красі не поступається багатьом екзотичним видам. Це птах сіро–бурого кольору з коротким круглим чубчиком, довжина сойки довжина 34 см. Крила і хвіст у неї чорного кольору. Надхвістя і пляма на крилі – білі, на плечах велика блакитна пляма. Решта оперення рудувато–сіре, пухнасте і рихле. На голові пір'я подовжене, і якщо птах збуджений, воно перетворюється на чубчик. Це дуже рухливий, галасливий птах. Політ важкий, з частими помахами широких крил. Пісня – гучний тріск і наслідування іншим птахам, крик – різке "чжее". Сойки збираються зграйками і кочують у пошуках корму або ведуть осілий спосіб життя.
     Це типовий лісовий птах. Мешкають сойки в лісах різного типу, але частіше в змішаних і широколистяних. Сойки всеїдні. Влітку вони поїдають комах, але не гидуватимуть і чужими яйцями і пташенятами, ящірками і жабами. Вони можуть нападати на малих пташенят і навіть на дорослих птахів, яких вони тримають лапами і вбивають дзьобом. Харчуються вони також жолудями і горішками буку (в період їх дозрівання). Запасаючи жолуді і горішки буків про запас, сойки створюють свої комори. Птахи ховають їх під опале листя, в мох, під кору дерев, що відстала, при цьому нерідко забувають про свої схованки. В результаті жолуді проростають, даючи початок новим дубовим гайкам. Таким чином сойки сприяють розповсюдженню дубів та інших цінних дерев.
     Навесні самець тихо співає свою пісню. В кінці квітня або початку травня обидва партнери будують гніздо з соломинок і корінців на висоті 1,5–5 м від землі. Діаметр гнізда 210–300 мм, висота гнізда 110–150 мм, діаметр лотка 130–180 мм, глибина лотка 50–75 мм. Кладка складається з 5–7 блідо–зелених або жовтих яєць з бурими плямами. Розміри яєць: (28–33) х (21–23) мм. В період гніздування сойка дуже потайлива, але в решту часу це галасливий птах. Термін інкубації яєць 17 днів, насиджують і вигодовують пташенят обидва з батьків. У другій половині травня з'являються пташенята, а через 19–20 діб, тобто в другій половині червня, вони вже покидають гніздо. Звичайно у сойок одне гніздування в рік. Пташенят сойки вигодовують різними кормами – в основному безхребетними, а також пташенятами різних видів птахів, ящірками і зміями. Описані випадки, як сойка вправно розправлялася навіть з гадюкою.
     Сойка відноситься до найобдарованіших наших пересмішників. Іноді сойки вивчаються вимовляти окремі слова, а частіше за все насвистувати «короткі мелодії».

Друзі нашого села