Лелека

Лелека

     Споконвіку біла лелека був особливо шанобливим птахом. Він був символом дому, успіху і процвітання. Це великий птах, на високих ногах, з довгою шиєю і довгим дзьобом. Довжина лелеки до 102 см (зріст більше метра), маса 3,5-4,4 кг, розмах крил 195-205 см. Колір пір'я переважно білий, з ним контрастує чорне блискуче махове пір'я на крилах. Дзьоб і ноги червоні. У молодих птахів пір'я брудно-біле, червоний колір має сіруватий відтінок. У польоті цей птах витягає шию вперед. Самки трохи менше самців, за забарвленню не розрізняються. У лелек відсутні м'язи нижньої гортані, тому вони майже німі - можуть тільки клацати дзьобом і видавати глухе шипіння.
     Білі лелеки харчуються тваринною їжею, поїдаючи жаб, ящірок, різних комах, молюсків, рибу і дрібних ссавців: мишей, полівок, маленьких зайчиків і крапчастих ховрахів. При нагоді вони можуть схопити маленьку пташку або пташеняти (у селах можуть полювати на курчат і качат). На зимівлях годуються переважно сараною в саванах.
     Білі лелеки - моногамні птахи. Одна і та ж пара лелек може кублитися в побудованому ними гнізді декілька років підряд. Весняний приліт білих лелек відбувається досить швидко. Після прильоту білі лелеки розташовуються, як правило, в низовинному ландшафті, де є великі сирі луги, болота і стоячі водоймища. У наш час птахи селяться на водонапірних баштах, сухих деревах, іноді на кинутих стогах сіна або навіть на стовпах ліній електропередачі. Лелека кублиться в населених пунктах, але не виносить руйнування природного середовища. Іноді між самками спалахують бійки за володіння самцем і гніздовою територією. Вперше лелеки приступають до гніздування вже з дворічного віку.
     Дивовижна прихильність білих лелек до своїх гнізд - багато їх використовується птахами з покоління в покоління більше 100 років. Гнізда лелек громіздкі, мають поперечний розмір зазвичай не менше метра, а старі гнізда можуть досягати півтора метри. Такі гнізда можуть важити декілька центнерів. У кладці звичайні 4-5 яєць, рідше 7. Яйця білого кольору з легким блиском. Розмір їх такий: довга вісь в середньому 73,8 мм, коротка - 53,8 мм. Насиджують їх обидва партнери 33-34 дні. Пташенята, що вивелися, безпорадні, але зрячі, покриті білим пухом. Приблизно через 60 днів після появи на світ пташенята залишають гніздо, а у віці 70 днів стають самостійними. У перші дні вигодовування в раціоні пташенят домінують дощові черв'яки.
     Відліт починається в кінці серпня - вересні, іноді затягується до жовтня. Готуючись до перельоту в місця зимівлі, лелеки збираються у великі зграї, на зимівлях вони іноді тримаються тисячними зграями. Вони мігрують на величезній висоті в ширяючому польоті, широкими кругами пересуваючись в потрібному напрямі. Летять переважно над сушею, де сильніші висхідні струми повітря. Під час весняного прольоту птахи долають по 200 км за добу. Білі лелеки іноді проводять восени своєрідне "чищення своїх рядів". Вони забивають на смерть слабких птахів.
     У природі птаха доживали до 33 років, в неволі - понад 35 років. Світова чисельність оцінюється мінімум в 150000 пар, що кубляться, біля п'ятої частини з них розмножується в Україні.

Друзі нашого села