Коростель

Коростель

     Застаріла назва – деркач. Це птах зі світлим забарвленням, рудуватий з темними плямами зверху, сірий з світлим горлом знизу. Боки охристо–руді з білими поперечними смугами, крила кольору іржі. Деркач – птах середньої величини вагою близько 150 грамів. Дзьоб короткий, тіло стисле до боків. На вигляд цей птах негарний, у польоті здається незграбним, коли злітає, не підбирає лап. Літає неохоче, вважаючи за краще рятуватися від небезпеки втечею. Активний в основному вночі. Віддає перевагу вологим лугам з пишною травою і не дуже сирим осоковим болотам. Він тримається також на болотах з чагарниками і навіть в хлібах у сирих низинах, в чагарниках високих трав, в конюшинових полях, трапляються на картопляних полях і у лісових вирубок.
     Харчується як тваринною, так і рослинною їжею – комахами, черв'яками, слизняками, павуками, корінцями і ніжними пагонами і насінням трав; восени на жнива підбирають хлібні зерна. Навесні і в першу половину літа часто можна чути крик коростеля. Це гучний тріск, який чутно на далеку відстань – до кілометра і більше. Його чутно в тиху погоду і він повторюється іноді до сотні і навіть до 300 разів підряд.
     Улюблені місця гніздування – вологі луги з пишною трав'янистою рослинністю і не дуже сирі осокові болота. Для цього птаха необхідна густа трав'яниста рослинність, яка б приховувала її від ворогів. Кублиться деркач окремими парами, і кожна пара енергійно захищає свою гніздову ділянку. Гніздо поміщається на землі, серед трави і чагарників і є глибокою ямкою, акуратно викладеною сухими стеблинками злаків, іноді осокою і мохом.
     Кладка складається з 8–12 охристих яєць з червоно–бурими плямами і крапками. Розміри яєць: (34–42) * (24–30) мм. Деркачі прилітають в середині травня, в цьому ж місці вони влаштовують гнізда і починають відкладати яйця. Насиджування продовжується 15–17 діб. Вже в тижневому віці молоді птахи починають вести самостійний спосіб життя. Відліт проходить рано – у вересні. До відльоту птах сильно жиріє. Живуть деркачі одинаками і ніколи не утворюють зграй, поодинці летять і на зимівлі. На зиму відлітає до Аравії і Африки.

Друзі нашого села