Сова

Сова

     Характерні ознаки сови: відносно щільна статура, широка і крупна голова з великими круглими очима, що дивляться вперед, яку оточує лицьовий диск. Середній палець на лапі помітно довше внутрішнього, лапи покриті пір'ям. Дзьоб короткий, зігнутий, з розташованими у основи ніздрями. Загальна довжина сови 56–65 см, розмах крил 150–160 см, вага 1350–2500 г. Самки за розмірами більше самців. Оперення у цих птахів густе і м'яке, хвіст прямокутний, а крила відносно великі, округлі. Порівняно з вагою тіла крила у сови великі, так що вона літає і парить, не докладаючи особливих зусиль і абсолютно безшумно. Забарвлення оперення у сов захисне – пір'я лісових сов зазвичай коричневі, при цьому у видів, що мешкають в хвойних лісах, переважає сіруватий відтінок.
     Сови володіють гострим зором і слухом. Їх великі очі пристосовані для полювання в умовах слабкого освітлення. У птаха є здатність повертати голову майже на 180 градусів. У сов такий тонкий слух, що деякі сови місце знаходження своєї здобичі вміють визначити в повній темряві, а то і під шаром снігу. Ці птахи ведуть нічний спосіб життя. Вдень сова відпочиває в уподобаному місці – на вітці, в міжгір'ї, на уступі скелі, а то і під навісом даху покинутого будинку. Сови – птахи осілі, захищають власну територію: вони агресивно відносяться до спроб її порушити.
     Сови харчуються живою здобиччю. Їх раціон включає дрібних ссавців – мишей, полівок, землерийок, щурів, лемінгів, кроликів, гірських зайців; дощових черв'яків, різних комах, невеликих змій і інших плазунів, рибу і ракоподібних. Комах сова ловить на льоту. Буває, що сова на полюванні може вбити молодих оленят, багато хто з них нападає на інших птахів і навіть на дрібних сов. Совам потрібно в день їжі 16–48% від ваги власного тіла.
     Особлива балакучість властива совам в період розмноження. Крики у сови найрізноманітніші: одні, по опису, схожі на плач дитини, інші нагадують регіт – різкий і глузливий. Мало сов в'ють собі гнізда самі, набагато частіше вони займають порожні житла інших птахів, використовують дупла в деревах або інші природні поглиблення. Вибравши місце для гнізда сова відкладає в нього від одного до 14 яєць. Тривалість висиджування у різних видів складає від 24 до 36 діб. На яйцях сидить тільки самка. Яйця круглі. Самка сови насиджує кладку протягом 32–34 днів. Пташенята з'являються в кінці червня – початку липня. Дитинчата народжуються безпорадними, із закритими м'яким пушком очима і вухами. На крило пташенята стають у віці 51–57 днів. Поки малюкам не виповнилося 7 – 8 тижнів вони гнізда не покидають.

Друзі нашого села