Випь (водяний бугай)

Випь (водяний бугай)

     Величиною з крупну курку, пісочно–бура в дрібних плямах, випь знаменита своєю здібністю до маскування. Це крупна птаха, близько 0,5 м у висоту, виглядає дуже «сутулою». Випь має щільну статуру з порівняно короткими ногами (через них здається дуже приземистою), великою головою, довгим важким дзьобом і товстою шиєю. Довжина випі до 78 сантиметрів, довжина крила у самців в середньому 34 см, у самок 31 см. Вага самців в зимовий час близько 1 кг, самки важить дещо менше. Оперення випі м'яке і рихле, пір'я прилягає до тіла не щільно. Забарвлення рудо–буре з густим "тигровим" малюнком з поперечних і подовжніх плям. Махове пір'я руде з темно–бурими поперечними плямами. Короткий хвіст жовто–бурий з чорнуватим малюнком. Ноги і дзьоб зеленувато–жовті. При небезпеці затаюється. Політ спочатку незграбний, потім легкий і швидкий, але зазвичай на невелику відстань. Пісня – гучний уривистий рев, схожий на звук, який виходить, якщо подути в шийку пляшки (за який її іноді називають «водяним биком»), а також рідкісне каркання.
     Основним місцем існування цього птаха є стоячі водоймища – озера і болота, багато порослі очеретом. Чим більше, густіше і непролазні хащі очерету, чим менше відкритої води, тим більш охоче поселяються на озері випі і тим більше їх там буває. В цьому випадку окремі парочки тримаються і кубляться іноді досить близько один до одного. По своєму характеру і всім звичкам випь – боязлива і дуже обережна птаха. Вона володіє, похмурим і нелюдимим характером і поза часом розмноження веде суворо одиночний спосіб життя і уникає суспільства собі подібних і інших птахів. Веде суворо нічний спосіб життя.
     Харчується різними безхребетними (п'явки), рибою (карасі, лини, занур, нерідко і щуки) і жабами. Всю ніч вона полює на пуголовків, водяних комах, черв'яків і рибу. Вона здобуває головним чином різну дрібну рибку, але ловить також карасів завдовжки в 15–20 сантиметрів і хапає навіть дорослих водяних щурів.
     Випі приступають до розмноження незабаром після прильоту (у другій половині квітня – початку травня). Якщо вода дуже висока і немає відповідної купини, то птах влаштовує собі з сухого очерету пліт, якщо води дуже багато, з того ж матеріалу влаштовується плавуче гніздо. Кублиться на водних або заболочених просторах – ставках, озерах, річкових затоках і плавнях, сильно заболочених лугах, а також покинутих торфорозробках. Обов'язковою умовою гніздування є наявність невеликих ділянок чистої води, вкраплених серед густої рослинності. Гніздо має округлу форму, діаметром 50 см, заввишки 35 см. У міру підростання пташенят гніздо нерідко поступово занурюється у воду. Птахи вимушені його надбудовувати, внаслідок чого гніздо стає непомірно великим і досягає 900 мм в поперечнику і 500 мм висоти. У повній кладці буває від 3 до 5, рідше 6–7 глинисто–сірих яєць. Розміри яєць: (47–58) х (35–41) мм. Поява пташенят на світ відбувається через 25–26 днів після початку насиджування. Насиджує переважно самка. Пташенят випі вигодовують головним чином пуголовками. У віці двох–трьох тижнів пташенята можуть покидати гніздо, а у віці двох місяців стають льотними.
     Осінній відліт починається з другої половини вересня до середини жовтня. Птахи, що запізнилися, відлітають при заморозках, а іноді вже і після випадання снігу. Як і навесні, птахи летять в основному поодинці.

Друзі нашого села