Лунь

Лунь

     Луні – це стрункі птахи середньої величини з ніжним, слабким, гачкуватим дзьобом, стрункими, довгими і короткопалими ногами і середніх розмірів широким, м'яким хвостом. У луня тонкий тулуб, що майже зливається з товстою головою. Довжина цього птаха 46 сантиметрів. Самець попелясто–сірий з білими черевом і частиною пір'я над хвостом, кінець крила темний. Самка зверху темно–бура, знизу світло–охриста з темними подовжніми плямами, частина над хвостом біла з трохи рудуватими облямівками пір'я, хвіст з темними поперечними смугами. Молоді птахи схожі на дорослих самок, але на спині у них пір'я з широкими рудими облямівками. Розмах крил 115–122 сантиметрів, довжина крила 36,5–40 сантиметрів. Голос – високе уривисте клекотання і двоскладовий виск, що наче деренчить. Довгі лапи допомагають луням схоплювати здобич у густій траві, а гострозорі соколині очі допомагають її видивлятися.
     Цей птах – мешканець відкритих просторів: степів, полів, лугів. Лунь польовий є хижаком низовин. Його можна зустріти на рівнинах з великими засіяними полями, з водоймищами, болотами, а також в степу, порослому травами і низьким чагарником. Ночує лунь зазвичай в полі або на якому–небудь кущі.
     Харчується гризунами, а також птахами, жабами, крупними комахами (сарана, різні шкідливі для посівів комахи) і зміями. Полює на полях: знищує полівок, мишей, хом'яків.
     Свої гнізда всі луні влаштовують на землі в густій траві або серед рідкісного чагарника на степових цілинних ділянках, лугах, по схилах балок і ярів. Гніздо невелике, всього 25–30 сантиметрів в діаметрі і 1–2 сантиметри у висоту. Воно є досить великою купою різних матеріалів: хворосту, стебел картоплі, соломи, трави, моху, шерсті та пір'я. Одні пари приступають до гніздування в кінці квітня, інші – в другій декаді травня. У травні місяці в такому гнізді можна знайти 4–6 зеленувато–білих яєць з дрібними рідкими, тьмяно–червонуватими, сірими або жовто–бурими цятками. Розміри яєць: (40–52) х (32–38) мм. Через 28–30 днів насиджування з'являються на світло пташенята. Народжуються вони сліпими і безпорадними, але вже в красивому блідо–рожевому пуху. Пташенят вигодовують комахами, земноводними, дрібними звірами, зайчатами, пташенятами куріпок, фазанів і іншими дрібними птахами, а також їх яйцями.
     Лунь – це перелітний птах, відліт проходить головним чином у вересні, хоча проліт можна спостерігати в серпні і жовтні; повертається в березні.

Друзі нашого села