Жайворонок

Жайворонок

     Це невеликі птахи (їх довжина 180–190 мм, маса близько 45 г), забарвлені в більшості випадків в тьмяні глинисто–сірі тони з темнішими спинками і з світлішою нижньою стороною тіла. Крила і хвіст темно–бурі, зі світлими облямівками на зовнішніх опахалах пір'я. Дзьоб у птаха товстий, сильний. Крила довгі і широкі, з 9–10 маховим пір'ями. Жайворонки добре бігають і літають. Голову польового жайворонка прикрашає великий загострений чубок, що додає птахові привабливість, не дивлячись на скромне забарвлення оперення. Серед всіх жайворонків найвідоміший співак польовий жайворонок. Співають тільки самці, яких можна відрізнити на вигляд. Цей жайворонок відноситься до осілого виду.
     Польовий жайворонок зустрічається з своїми підвидами на всій території нашої країни. Населяє відкриті простори – степи, напівпустелі, луги і безлісі схили гір і сопок. Селиться по сусідству з людиною – на околицях міст і селищ, по вигонах, пустирях, залізничним насипам і біля автомобільних доріг, по містах і навіть спортивних майданчиках. Цей птах ніколи не сідає на гілки. Харчується в літній час переважно комахами (мурашиними яйцями, лялечками і хрущами) і напівспілим насінням трав'янистих рослин. З осені до весни харчується в основному насінням (просом, пшеницею, житом, ячменем, соняшником, насінням різних бур'янів). Жайворонок відомий завдяки своїм чудовим трелям, які багаті переливами і приємним звучанням в цілому. Тривалість пісенного сезону достатньо велика – з середини лютого і до червня. Птахи співають як на землі, так і в повітрі. В кінці літа у жайворонків починається линька і вони перестають співати.
     Навесні (в сезон шлюбних ігор) можна бачити гони самців чубатих жайворонків одного за одним. Самець і самка будують прості гнізда в ямках на землі, які чудово замасковані, і кладуть раз, два, навіть три кладки за літо. У кладці зазвичай буває 4–6 блискучих білуватих з темними плямами яєць. Насиджує їх тільки самка. Через 13 днів з'являються пташенята. Їх шкіра фіолетово–чорна і покрита пучками бурого пуху. Пташенята залишаються в гнізді від 9 до 11 днів. У віці від 16 до 18 днів вони починають літати. Живуть жайворонки 10–12 років.

Друзі нашого села