Шуліка

Шуліка

     Шуліки – рід хижих птахів із сімейства соколиних. Це досить великі хижі птахи. Від інших хижих птахів шуліки відрізняються невеликим, слабким, дзьобом з довгим гачком, короткими ногами й дуже великими довгими крилами, у яких 3 й 4 перо довші за всі інші; мають вилоподібний хвіст. Розмах крил приблизно півтора метри. Чорний шуліка зверху майже одноколірний, темно–бурий, знизу світліший, з темними стрижневими плямами, голова білувата з темними стрижневими плямами, хвіст темно–бурий (у молодих – світло–сірий), слабо роздвоєний, з 9–11 поперечними темно–бурими смужками; довжина самця 65 см, самки 68 см.
     Шуліка досить неповороткий, ледачий і не відрізняється великою сміливістю. Літає надзвичайно витривало, але не дуже швидко й подовгу ширяє. Шуліки боягузливі й ледачі птахи, але стають украй зухвалими, якщо усвідомлять свою небезпеку. Вони можуть здійнятися на запаморочливу висоту, де навіть саме зірке око не зможе їх розрізнити. Шуліки досить розумні птахи, у будь-якому разі, вони без зусиль відрізняють мисливця від звичайної людини.
     Шуліка віддає перевагу близькості води й особливо охоче селиться в заплавах рік, біля заливних лугів й озер. Необхідна умова перебування шулік улітку – наявність високих дерев.
     Харчуються молюсками, комахами, рибою й дрібними тваринами (ящірками, зміями, жабами), особливо мишами й жабами, а також молодими птахами й падаллю, часто переслідують інших хижих птахів, набридаючи їм доти, доти ті не кинуть здобич. Шуліки шкідливі, особливо в період виведення пташенят, тим, що викрадають молодих домашніх птахів, нападають на молодих зайців й іншу дичину.
     Навесні ці птахи прилітають наприкінці березня й відразу ж починають відбудовувати гніздо. Гніздяться здебільшого на високих деревах (найчастіше на соснах), іноді ялинах, майже завжди у основі суків біля самого стовбура, на висоті 8–20 м (у середньому 10 м) від землі. Часто користуються гніздами ворон, чапель й інших птахів і вистилають їх ганчірками, обривками паперу, вовною. Особливо часто гніздяться у заплавах рік, поблизу озер і заливних лугів. Діаметр гнізда 400–1000 мм.
     Яйця відкладають на початку травня. У повній кладці 1–3 білих із червоно–бурими плямами яєць розміром з куряче. Висиджує їх одна самка. Пташенята з'являються в червні або липні, а літати починають на початку серпня. Відліт спостерігається наприкінці серпня – початку вересня.
     Восени збираються зграями по 15–20 особин.

Друзі нашого села