Ласка

Ласка

     Ласка найдрібніший представник ряду куниць і взагалі хижих ссавців. Довжина тіла дорослих самців складає в середньому близько 20 см, хвоста не більше 9 см, маса – 70–105 г, самки на третину дрібніші.
     Мешкає в найрізноманітніших місцях (у лісі, по околицях полів, серед боліт, по берегах водоймищ, в околицях поселень людини), за винятком великих високостовбурних лісів, часто поблизу населених пунктів.
     Тіло у неї дуже витягнуте, тонке, з короткими ногами, озброєними дуже гострими кігтями. Шия довга і досить могутня – набагато тонше за тулуб, несе вузьку (не товще за шию) голову з маленькою притупленою мордочкою і короткими вушками, практично не виступаючими вгору. Ніс на кінці тупий і злегка роздвоєний. Очі великі, темні, трохи витрішкуваті, короткі закруглені вуха широко розставлені. Хвіст дуже короткий, у найдрібніших ласок не перевищує довжину ступні. Волосяний покрив короткий, не пишний, прилягаючий. У основи хвоста тварини є залози, що виділяють рідину з неприємним запахом. Взимку ласка вся біла, влітку її забарвлення варіюється від темно-коричневого до палевого.
     Природними ворогами ласок є крупніші ссавці хижаки (соболі і лисиці), а також хижі птахи (сови, яструб). Нір ласка сама не риє, а користується норами риючих гризунів, порожнечами між каменями, в купах хворосту, в скиртах, дров'яних кладках або спорудах, іноді в низько розташованих (до 2 м) дуплах дерев.
     Ласка дуже спритна і моторна, швидко бігає, добре лазить і плаває, відрізняється великою сміливістю і кровожерливістю і є небезпечним ворогом для всіх дрібних тварин. У здатності пролізати через найвужчі щілини і дірки полягає її головна сила. Добова потреба ласки в кормі складає 30–40 г. Майже весь раціон ласки складається з дрібних мишоподібних гризунів, тому вона дотримується місць, найбільш багатих ними. З птахів ласка харчується жайворонками і іншими птахами, що живуть на землі, а також голубами, курками. Навесні часто поїдає яйця і пташенят всіляких птахів. Може харчуватися і залишками трапези крупнішого хижака. Дуже рідко, тільки при великій нестачі звичних кормів, вона поїдає земноводних і дрібну рибу, може їсти також і ящірок, дрібних змій, комах і навіть раків. Більше всього ласка полює в сутінки і вночі. Протяжність її добового ходу зазвичай складає 1 – 2 км.
     Гін починається в березні і розтягується на декілька місяців, вагітність продовжується близько 2 місяців, в посліді 4–8 дитинчат. Чисельність ласки коливається по роках в широких межах залежно від кількості гризунів. Ласка доживає в природних умовах до 5 років, проте середній вік її популяції восени складає всього 0,8 (9,5 місяців) року.

Друзі нашого села