Заєць

Заєць

     Заєць-русак веде дуже рухомий одиночний спосіб життя; постійних схованок не має. Живе практично скрізь. Він мешканець степових і лісостепових ландшафтів, заходить в ліси. У лісовій зоні населяє узлісся, порослі чагарником, лісові смуги, поля, в степу зустрічається усюди. Живе, як правило, в місцях свого народження. У разі небезпеки віддаляється від обжитих місць не більше ніж на 2 км, потім повертається назад. Взимку зайці, що живуть на підвищеннях, спускаються в низовини. У районі проживання заєць прокладає свої стежини. Заєць - звір дуже охайний. Любить причісувати шерсть лапками і умивати язиком.
     Заєць-русак відноситься до великих видів, довжина тіла 520 – 595 мм, маса 4-5 кг. Статура тендітна, хвіст кущистий. Голова овальної форми, подовжена - 12-14 см, вуха з чорними кінцями, великі, очі червонувато-коричневі. Вуха у русака довгі, відігнуті вперед, далеко видаються за кінець морди. Задні кінцівки довгі і сильні. Влітку забарвлення рудувато-сіре з чорнуватими брижами, боки світліші, без брижі. У верхній щелепі у зайця є 2 пари різців, розташованих одна позаду іншої. Вони без коріння і постійно ростуть, так що заєць винен постійно щось гризти, щоб вони не затупились. З органів чуття у зайця найбільш розвинений слух, чому сприяють великі рухомі вуха. Нюх у зайця діє лише на коротку відстань. Зір у зайця середній, він бачить краще в сутінки, чим вдень. Заєць добре плаває. Живуть русаки до 10 років.
     Для лігва заєць вибирає сонячні, тихі, сухі, захищені від вітру місця. Забарвлення добре приховує зайця в місці існування. Годуватися виходить увечері, в сутінки, або рано вранці. У раціоні зайця різноманітна рослинна їжа. Влітку заєць-русак харчується трав'янистими рослинами (кульбаби, полинь), бобами, зерновими, ягодами, овочевими культурами, грибами. Взимку основу його живлення складає суха трава, кора і пагони різних дерев і чагарників (терну, глоду, в'яза), а так само озимі коренеплоди, що залишилися на полях. Любить обгризати кору з дерев, особливо з акації, дерев з м'яким стовбуром, з фруктових дерев. Поїдаючи насіння бур'янів, заєць допомагає їм розповсюджуватися, оскільки не все насіння перетравлюється.
     Шлюбний період у зайців продовжується від січня до серпня, тобто близько семи місяців. Термін вагітності триває 42-44 дні (6 тижнів). Зайчиха котиться 3-4 рази на рік (влітку приносить великий приплід, навесні і осінню менший).
     Заєць, будучи потривоженим, клацає зубами, як це роблять гризуни, і попереджає всіх інших про небезпеку. Самка зве зайчат, коли приходить погодувати їх, і вони відповідають їй. Інший вид комунікації – перестук лапами, схожий на стукіт в барабан.

Друзі нашого села