Козуля

Козуля

     Козуля - Capreolus capreolus - це маленький олень, легкої й витонченої статури. Довжина тіла 100-135 см, висота – 75-90 см, маса 20-37 кг. Хвіст короткий, схований у волоссі. Самці мають роги із трьома (іноді чотирма) відростками, самки безрогі. Окрас влітку рудий, узимку сірий, живіт світліший. Світле волосся на сідницях навколо хвоста утворює «дзеркало».
     Зимою козулі відпочивають у поглибленнях на снігу, розгрібаючи сніг до лісової підстилки. У спокійному стані звірі лягають по ходу руху, а якщо перед цим вони були потривожені, то розташовуються проти вітру.
     На загальному сірому тлі шерстного покриву козулі видно переливи буруватих і більше темних тонів. Не всі козулі взимку мають однакове забарвлення: у одних переважають строгі чорно-білі тони, що дають хвилястий малюнок; в інших є значна домішка бурого кольору. З боків нижньої частини шиї в козуль проходять дві світло-сірі переривчасті смуги, іноді у вигляді однієї горлової плями. Незважаючи на порівняно невеликі розміри, тварина здається високою. Це підкреслює відносно короткий тулуб з досить потужним крупом і вузькими грудьми. Передні й задні ноги тварини тонкі, довгі й точно виточені вправним майстром. Вони закінчуються невеликими копитцями. Ще два бічних копитця розташовані високо на ногах і не залишають слідів на ґрунті.
     Після 9 місячної вагітності в козулі народжується 2 дитинчати, які ховаються в траві, і тільки через 7-8 днів вони здатні ходити за матір'ю. Хвіст у козулі служить своєрідним семафором. Козуля - полохлива тварина. У неї багато ворогів у лісі, і головний з них - це вовк.
     Населяє розріджені ліси від приморських рівнин до альпійського пояса, лісостеп, іноді чагарники. Харчується травою, листям, пагонами кущів і дерев, узимку іноді лишайниками і мохами.
     Козуля поширена на більшій частині території Європи.

Друзі нашого села