Гадюка

Гадюка

     Зустрічається в найрізноманітніших місцях: лісах, лугах, полях, болотах, по берегах водоймищ. Гадюка – тварина дуже обережна і не любить зайвого турбування, тому її рідко можна зустріти поблизу людського житла. Гадюка досягає довжини 80 см.
     Голова гадюки округло–трикутної форми, з притупленим носовим кінцем і скроневими кутами, що сильно випирають убік (тут знаходяться парні отруйні залози). Очі у цієї змії невеликі, з вертикальною зіницею. Над очима зазвичай виступає невеликий вал, утворений надочноямковими лусками. Голова гадюки зазвичай відокремлена від тулуба різким шийним перехватом. Тіло дуже коротке і товсте, особливо в середній частині. До заднього відділу воно різко звужується і переходить в короткий тупий хвіст. Цю змію легко відрізнити по характерному малюнку уздовж спини у вигляді темної зигзагоподібної смуги, що складається з ромбів.
     Забарвлення гадюки різноманітне, проте воно чудово приховує змій в природних умовах.
     Зимують гадюки під землею, нижче за рівень промерзання ґрунту (при від'ємній температурі вони гинуть), в різних норах, порожнечах і т.п., іноді збираючись на зиму великими групами, іноді – поодинці. При виборі території гадюка досить вередлива. Місце повинне бути тихим, там повинні бути укриття (нори, ями або щілини під камінням), там повинно бути досить волого, там мають бути місця, де можна погрітися (камінь, колода, рівний майданчик, що добре прогрівається), природно, повинна бути їжа. Зазвичай гадюка гріється на одних і тих же улюблених місцях, якими може користуватися все своє життя, а живуть вони років 10–15.
     Їсть гадюка самих різних тварин, у першу чергу дрібних гризунів, а також птахів (дорослих, пташенят, яйця птахів), ящірок, жаб, комах, павукоподібних та інших безхребетних. Після зимівлі (зазвичай – в середині травня) наступає шлюбний період, коли можна побачити красиві турнірні баталії самців гадюк. Зазвичай народжується десяток–півтора молодих гадюк, але буває і два; довжина новонароджених – сантиметрів 20; народжуються вони відразу отруйними. Ростуть гадюки, як і всі рептилії, все життя, але в молодості – особливо швидко: сантиметрів по 10 за рік. Окрім сезонів зимівлі і весіль, змії один з одним не зустрічаються і живуть поодинці, осіло, кожна – на своїй території, не плазуючи більш ніж на сотню метрів.
     Нападає гадюка одним коротким кидком, а якщо хибить, навіть не намагається переслідувати здобич, що полохає. Тяжкість отруєння отрутою гадюки залежить від її дози, місця укусу і пори року. Важкі випадки найчастіше відбуваються з настанням жари. Для людини найбільш небезпечні укуси в голову і шию. Небажані зустрічі з людиною відбуваються тоді, коли вам вдається до неї підкрастися (навіть якщо ви цього не хотіли). Бувають випадки (але набагато рідше, ніж розповіді про них) коли змія на ніч заповзає погрітися в спальний мішок особливо везучого туриста–рибалки–мисливця.

Друзі нашого села